Öne Çıkan Yayın

Su Kuşları Genel

Sakarca Kazı


Daha küçük yapısı ve tüy desenleriyle Türkiye'deki en yaygın kaz olan Boz Kaz (Anser anser)dan ayrılır. Gösterişli ve köşeli hatlara sahip bir kazdır; erginlerinde gaga dibinden başlayıp alında devam eden beyaz ve çok belirgin bir işaret, karnında ise koyu siyah şeritler vardır. Gaga pembemsi renkte olup; ayakları turuncudur. Gençleri desensiz ve alınlarında beyaz kısım yoktur. Rusya tarafındaki formunda (alttüründe) gaga pembedir. Daha koyu renkli ve alt tarafı daha siyah olan Grönland ırkından olanın gagası ise turuncudur. Parlak turuncu bacakları vardır. Dişi-erkek arasında görünümde belirgin bir fark olmamakla birlikte; erkekleri azıcık daha iri yapılıdır.

Sakarca (Greater white-fronted goose / Anser albifrons)
Nehirlere, göllere, su birikintilerine yakın tundra, otlak ve çayırlarda, ekili tarlalarda yaşarlar; kışları engebeli taşkın alanlar, halofitli (tuzcul) bitkilerin olduğu veya kurak bozkırlarda bulunur. Bu dönemde sıkça hububat ekilmiş tarlalarda sürüler halinde beslenirken görülebilir.

Beslenme
Sucul bitkilerle beslenir. Çayırlar, sazlar ve diğer bitkiler başta olmak üzere; yazın daha çok yumuşak (dutsu) tohumlar ve sürgünler ile beslenir. Kışın ise taneler ve tarlalarda tahıllardan arta kalanları yerler. Keza kışın yeşeren ekinleri de yerler. Zaman zaman yumuşakçalar (Mollusca) ve sucul böcekleri de besin listesine eklerler.

Sakarca (Greater white-fronted goose / Anser albifrons)
Gruplar halinde üreyen bu kuşlar, yuvalarını yerde yaparlar ve yuva materyali olarak, kendi tüylerini; ayrıca otlar, yapraklar gibi çeşitli malzemeleri kullanırlar. Dişiler, bu şekilde hazırlanan yuvaya 1-8 (genellikle 4-6) eliptik yumurta bırakırlar. Yumurtalar düz ve hafif parlak görünümdedir. Rengi krem rengine çalan beyazdır. Kuluçka süresi 22-26 gün olup; yavru bakımı her iki ebeveyn tarafından birlikte yapılır. Yavrular, 40-50 günlükken uçabilecek kadar gelişirler.

Sakarca (Greater white-fronted goose / Anser albifrons)
Daha küçük yapısı ve tüy desenleriyle Türkiyedeki en yaygın kaz olan Boz Kaz (Anser anser)dan ayrılır. Nehirlere, göllere, su birikintilerine yakın tundra, otlak ve çayırlarda, ekili tarlalarda yaşarlar; kışları engebeli taşkın alanlar, halofitli (tuzcul) bitkilerin olduğu veya kurak bozkırlarda bulunur. Bu dönemde sıkça hububat ekilmiş tarlalarda sürüler halinde beslenirken görülebilir. Gruplar halinde üreyen bu kuşlar, yuvalarını yerde yaparlar ve yuva materyali olarak, kendi tüylerini; ayrıca otlar, yapraklar gibi çeşitli malzemeleri kullanırlar. Kuluçka süresi 22-26 gün olup; yavru bakımı her iki ebeveyn tarafından birlikte yapılır. Yavrular, 40-50 günlükken uçabilecek kadar gelişirler.Yılda bir kez ürer.
Üreme Yaşı: 3 yaşı
Zorluk: Orta Derece Zor
Ortalama Yaşam Süresi: Doğada 20 Yıl - Kafes ortamında 40 Yıl
Kuluçka Süresi: 26 - 28 Gün
Yumurta Sayısı: 4 - 7 Adet
Bilezik Boyutu: 14 mm (10 Günlükken)


Sakarca (Greater white-fronted goose / Anser albifrons)


Hiç yorum yok: